DE DAME MET HET HONDJE : voorlopig afscheid !
DE DAME MET HET HONDJE : voorlopig niet meer op wandel.
Deze productie heeft een prachtige speelreeks gekend zowel in Antwerpen als op tournee.
"De Dame met het Hondje" heeft na de vaste stek in Antwerpen zowat alle windstreken van Vlaanderen aangedaan en het was een plezier en een eer om in alle zalen op zoveel applaus onthaald te worden.
Katrien, Yoeri, Thomas en Herbert zijn het publiek daar zeer dankbaar om.
Momenteel zijn het decor en kostuums netjes opgeborgen omdat de agenda's van alle betrokken mensen op dit ogenblik wat moeilijk samen te brengen zijn.
Dit betekent niet dat het finaal afgelopen is met deze mooie vertelling maar dat de rustpauze langer uitloopt dan aanvankelijk voorzien.
Graag willen we toch nog even deze geweldige recensie blijven tonen om "De Dame" te laten voortleven in de herinnering.
Na de herneming in november 2012 wegens grote belangstelling in het Fakkelteater schreef 'Mediawatchers' :
‘De Dame met het Hondje’ een herneming noemen klopt niet helemaal, vijftig procent van de cast werd immers gewijzigd. ‘Herstart’ lijkt een betere uitdrukking voor de toneelbewerking naar de gelijknamige novelle van Anton Tsjechov. Scènebeeld, tekst, kostumering, belichting, videoconcept en muziek bleven behouden. Zelfs de affichefoto werd na wat fotoshoppen gerecycleerd.
De ‘remake’ van ‘De Dame met het Hondje’ laten passeren wegens “al gezien” zou voor de hand liggen. Maar geëerd publiek, dat is dan een slecht idee !
Met de nieuwe versie word je als toeschouwer getrakteerd op een totaal andere beleving. Herbert Flack krijgt met Katrien De Becker als ‘het baasje van Boris’ een grote dame van het Vlaamse theater naast zich. Misschien is haar naambekendheid bij het grote publiek niet zo groot, haar prestaties op de bühne daarentegen staan als een huis. Een bewijs hiervan is haar rol van Charlotte in ‘Nachtwake’ (De Paardenkathedraal/Utrecht) die haar in Nederland een nominatie opleverde voor de prestigieuze Theo d’Or.
Nu kruipt ze in de huid van Anna, een jonge vrouw die tijdens haar zomervakantie in het mondaine Jalta een zekere Dimitri ontmoet. Hij, een bankier uit Moskou, houdt van opera en van vrouwen. Zij, een dame uit een Russisch provinciestadje gaat minder flamboyant door het leven. Hun ontmoeting verloopt eerder toevallig. Een alledaagse begroeting met als enig aanknooppunt een traditioneel gespreksonderwerp, het ‘woefke’.
Na eerst wat terughoudendheid vanwege Anna, bloeit er snel iets moois tussen de twee. Ze zijn beiden ongelukkig in hun huwelijk. Maar kan hun idyllische ontmoeting en de daaruit ontstane stormachtige romance ook garant staan voor een gelukkige toekomst?
Het antwoord krijg je bij het vallen van het doek.
Het verhaal van Tsjechov is wondermooi en Claude Merle bewerkte de novelle tot een erotisch geladen toneelstuk. Het gelegenheidskoppel, Katrien De Becker en Herbert Flack, zorgt voor een perfecte opvoering; een ‘pas de deux’ om in de annalen bij te zetten. Hun passage op het podium zal veel beroemde liefdesscènes doen verbleken.
De reden van dit beklijvend, vertederend, ontroerend en vooral schitterend resultaat moet niet ver gezocht worden, het zit in één woord vervat: ‘metier’.
Een godsgeschenk waar beiden protagonisten overvloedig mee begenadigd zijn.
Kort: Liefdevolle theaterbeleving die door geen enkele goed geaarde theaterliefhebber mag of kan gemist worden!
Swa Van de bruul voor Mediawatchers
meer clips : "VIDEOZONE"