Auteur en bewerking

Anton Tsjechov (1860-1904) was eigenlijk arts van opleiding maar was vooral gekend als novellist en dramaturg. Tijdens zijn leven werd hij door zijn novellen en theater, erkend als een nationale Russische beroemdheid, gelijk aan Dostoïevski en Tolstoï. Zijn meest gekende toneelstukken zijn : De Meeuw, Oom Wanja, De Drie Zusters, De Kersentuin. Anton Tsjechov begint zijn schrijverscarrière met honderden grappige, amusante verhalen voor de krant. Gaandeweg weegt het satirische, maatschappijkritische element in zijn werk zwaarder en ontstaat een zorgvuldiger en serieuzer genre. Zijn verhalen ademen de melancholieke sfeer die zo typerend is voor Tsjechovs latere werk. Het zijn meesterlijke vertellingen, aangrijpend en doorstraald van menselijk gevoel. De grootmeester van het korte verhaal op zijn best.

“De Dame met het Hondje” schetst de onmogelijke liefde tussen twee mensen die buiten hun huwelijk, het geluk bij elkaar proberen te vinden. In een badplaats in het zuiden van Rusland, beginnen een man en een vrouw een verhouding om hun verveling te ontlopen. Hij : een onverschillige verleider, gekomen om te ontsnappen aan een bestaan zonder verrassingen. Zij : een onzekere, jonge vrouw, gevangen in een huwelijk met een man die ze minacht. Begonnen als een avontuurtje zonder gevolgen, wordt deze relatie een diepe en verscheurende liefde.

Claude Merle is een docent geschiedenis die zich onder verscheidene pseudoniemen, ontpopte tot schrijver voor de jeugd in verschillende genres : fantastisch, avontuurlijk en historisch. Hij bewerkte de novelle van Tsjechov op schitterende wijze voor de theaterplanken, waardoor we nog meer de kracht van de Russische auteur ontdekken en kunnen meeleven met de wervelwind aan gevoelens van beide hoofdpersonages.