Biografie

Herbert Flack – IMDb www.imdb.com

Tedere Geweldenaar Herbert Flack kan terugblikken op een rijk gevulde carrière. Hij evolueerde met gratie van jeune premier tot een rijzige heer én artistieke rijpheid. Een expert in de dans van woorden en ritmes. Gefascineerd door de taal. De taal met haar vermogen de werkelijkheid te weerspiegelen, maar ook ze zelf tot leven te brengen of ze te bezweren.

Als veelzijdig acteur walste hij met zwier van de bühne naar de set en vice versa.
Hij was 25 jaar verbonden aan het gezelschap van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg te Antwerpen, waarbij hij talrijke hoofdrollen speelde in zowel het klassieke als het moderne repertoire, zo o.m. Frederick Treves in "De Olifantman" (Pommerance) ; Boris in "Kinderen van de Zon" (Gorki) ; Nico in "Arm Vlaanderen" (Clark) ; Hendrik VIII in "Thomas More" (Bolt) ; Ripafratta in "Mirandolina"; (Goldoni) ; James Carmichael in "Romantische Komedie" (Slade) ; Kittel in "Ghetto" (Sobol) ; Bob in"Glengarry Glenn Ross" (Mamet) ; Gennadi in "Het Woud" (Ostrovski); Versjinin in "De Drie Zusters" (Tsjechov); Sultan Saladin in "Nathan de Wijze" (Lessing).

Maar hij is ook vaak de grote verleider geweest van "Dom Juan" tot "Don Quichot".
Hij was Leonardo, de minnaar in "Bloedbruiloft", heeft als Petruchio feeksen getemd, heeft als uitgesproken jeune premier meisjes van goeden huize zoals Fientje Beulemans ingepalmd, was de Tamboer-Majoer in "Woyzeck" en Trissotin in "Geleerde Vrouwen" van Molière en zoog bloed als "Dracula" (Tiller).

De theatermicrobe zal hem blijven bijten want een beetje verder leest u over zijn verdere theatercarrière buiten KNS.

Dat hij niet alleen een podiumbeest is, maar ook een gegeerd filmacteur bewijst zijn palmares van meer dan dertig langspeelfilms met als laatste de schitterende debuutfilm "Film 1" van Willem Walleyn. Ook in deze wereld deed hij zijn debuut als jonge minnaar in "Vrijdag" van Hugo Claus, draaide een "Odyssee d'Amour" van Pim de la Parra op de Nederlandse Antillen, werd gecast als playboy in "Springen", en werd later naast Urbanus de komische rivaal in "Hector" en "Koko Flanel", alsook de bedrogen echtgenoot in "De Familie Flodder".

Voor de televisie speelde hij zowel in Vlaamse, Franse en Nederlandse topseries waaronder "Medisch Centrum West", "Wittekerke", "Plantage Allee", "Les Steenforts" en in 1998 de ontspoorde held uit de vermaarde serie "Diamant" naar Jef Geeraerts.
Tot 2003 hebben zijn grijzende slapen – de onmisbare attributen voor een eeuwige charmeur – letterlijk een "Thuis" gevonden bij TV1.
Maar een andere uitdaging diende zich aan en Herbert Flack bleef niet langer Jean-Pierre, de antiquair maar werd hoofdinspecteur Pieter Van In in de kersverse serie "Aspe", die op VTM te beleven was vanaf februari 2004. Zijn imago van verleider werd op een andere manier ontdekt door de vertolking van deze beetje brute Brugse 'beer', die zeer gedreven in zijn werk opgaat, maar heel wat onhandiger is als het op vrouwen op aan komt. De eerste serie oogstte zeer veel bijval en kende hoge kijkcijfers.

Uiteindelijk kende de TV-serie “ASPE” kende maar liefst 10 jaargangen en werden er 127 afleveringen gefilmd, waarin niet alleen veel misdaden in Brugge en omstreken werden opgelost maar ook het privéleven van de hoofdpersonages aan bod kwamen. Voor het  grote publiek was de reeks erg herkenbaar en zij maakte Herbert Flack als Pieter Van In tot Vlaams gefilmd erfgoed.

Ook in de theaterversies ASPE1 “Moord in het theater” als ASPE 2 “Het dodelijk jubileum” maakte Flack zijn personage van hoofdinspecteur levend op het toneel. Door de interactie met het publiek in de zaal waren deze producties sinds 2014 telkens een hit.  
Dat kan u allemaal lezen onder : ZIE ITEM ASPE

Wat velen niet weten, is dat hij een 'gouden stem' heeft. Vele reclamespotjes op radio en televisie worden door hem ingesproken. Zakelijk instinct is hem zeker niet vreemd.
ZIE ITEM KLANKSPOTS

Een koel hoofd én een warm hart. Een buitenbeentje in het acteursmilieu. Wat hem typeert is een nonchalante chique. Zijn Engelse roots zullen daar niet vreemd aan zijn: iemand meet persoonlijkheid en stijl, die "the art of self-expression" in zijn vele uitingsvormen met brio beheerst. Een man van de wereld, waar vrouwen met welgevallen naar kijken. Estheet en provocateur.
Herbert Flack, een man die van vrouwen houdt. Een acteur die van acteren houdt. Tussen oude en nieuwe regels. Tussen repertoiregezelschap dat zijn plaats verloren heeft en televisie die een vaste plaats heeft in miljoenen huiskamers. Een ervaren verleider, die altijd opnieuw wil blijven verleiden – want wat is acteren anders dan verleiden ?

Theater na KNS:
In 2002 startte Herbert Flack met een monoloog, die hem op het lijf geschreven is : "VROUWEN !!! De reis van een verleider …". De vertaling van het stuk van Jean-Philippe Arrou-Vignod alsook de bewerking gebeurden door hemzelf.
Inmiddels speelde hij met deze theatermonoloog niet alleen een zeer succesvolle serie in Antwerpen, maar reisde hij er ook Vlaanderen mee door zodat hij reeds 45.000 toeschouwers bereikte. In januari 2004 speelde hij van "VROUWEN !!!" zijn laatste voorstelling in Brugge.

Van april 2004 tot februari 2005 stond Herbert Flack dan weer samen op de planken met An Nelissen in de amusante en gedurfde succesvolle relatiekomedie "Wat van de Nacht Wordt Verwacht !". Met zwier en plezier vertolkte hij Michel en overtuigde hij het publiek moeiteloos met zijn gekende charme.

In het Mozartjaar 2006 stond Herbert Flack tussen de Aspe-opnameperiodes door, weer op de planken met het monumentale theaterstuk "Amadeus" van Peter Schäffer en speelde de rol van Antonio Salieri. In Antwerpen, Gent en Hasselt kwamen meer dan 50.000 naar deze fantastische voorstelling kijken en genoten met volle teugen.
Herbert schitterde en speelde hiermee volgens De Standaard : "de rol van zijn leven" !

Na deze succesproductie slaan Herbert Flack en regisseur Bruno Van Heystraeten opnieuw de handen in elkaar voor een klassieker uit het internationale theaterrepertoire:
"Cyrano de Bergerac", het legendarische liefdesverhaal.
De prachtige kostuums, de grootse emoties en de topcast zijn de ingrediënten voor een avond verbluffend spektakeltheater over de trotse soldaat-dichter met het enorme reukorgaan. De rol is Herbert op het lijf geschreven en hij wordt terecht bejubeld voor deze fenomenale vertolking.
ZIE ITEM CYRANO

De volgende productie die in januari 2012 werd geboren, was "De Dame met het Hondje". De theaterbewerking door Claude Merle deed de novelle van meester-schrijver Anton Tsjechov alle eer aan en werd een beklijvend pareltje.
Herbert speelde in deze eigen productie samen met de talentvolle Katrien De Becker, die het grote publiek kende als June in de VTM-soapserie “Familie”.
ZIE ITEM DE DAME MET HET HONDJE

Na het einde van de televisieserie “Aspe” in 2014 kwam Pieter Van In toch terug op de weg van Herbert Flack en dan wel in de vorm van een theaterstuk want Frank Van Laecke regisseerde in 2015 “Aspe. Moord in Theater”. Bovendien mocht het publiek mee uitzoeken en bepalen wie de moordenaar was. Dit maakte de voorstelling niet alleen zeer bijzonder maar het werd een fantastisch schot in de roos !   
ZIE ITEM ASPE. MOORD IN THEATER
Twee jaar later werd deze succesformule herhaald met “Aspe 2. Het Dodelijk Jubileum”. Het publiek kwam weer in grote getale naar de schouwburg(en) en speelde naar hartenlust mee.
ZIE ITEM ASPE 2. HET DODELIJK JUBILEUM

In december 2017 verkende Flack een in ere hersteld genre, m.n. de WINTERREVUE – THE SOUND OF MOVIES. Theater Elckerlyc in Antwerpen nam immers 3 jaar geleden het initiatief om in de eindejaar periode het publiek te vergasten op een wervelend spektakel. Herbert smeet zich vol overgave in sketches, zang en dans als gastheer en werd omringd door een geweldige cast en crew. Het publiek genoot en zoals beloofd, was het “mét pluimen”.   

Voor een hele andere uitdaging zorgde zijn deelname aan "Sterren op de Dansvloer" in januari 2007. Zijn professionele danspartner was Ellen Ekkart, die hem wegwijs maakte in het volledige scala ballroom dansen en latin dansen. Herbert zette zijn beste beentje voor en swingde, stepte, draaide, telde, schoof, plooide, zwierde, tilde en danste dat het een lieve lust was. Jammer genoeg kreeg hij na 4 dansen (chachacha, quickstep, jive en slowfox) niet genoeg smsjes geronseld bij het publiek en was het dansavontuur voorbij.
ZIE ITEM STERREN

PRIJZEN EN TITELS

2016 Ereburger van de gemeente Boom
2009 Peterschap samen met Sigrid Spruyt voor het restauratieproject van de plafondschildering “Goden op de Olympus” in de Hofkamer – Den Wolsack voor Erfgoed Vlaanderen
2007 TV Festival Monte Carlo. ASPE is genomineerd in de categorie tv-series voor zowel de productie als de acteerprestaties van de hoofdcast
2005 “Wapper van ’t Stad”-award als Antwerpenaar met een verdienstelijke carrière
2004 Herbert Flack krijgt de titel van Ambassadeur voor Antwerpen. Deze onderscheiding wordt uitgereikt door Antwerpen-Congresstad. Hij ontvangt de grote A uit de handen van Gaston Berghmans.
2002 Life Achievement Award - Golden Exclusief
1993 Frank Rijlandtprijs, cultuurprijs van het district Hoboken (Antwerpen)
1987 Ciam-prijs voor de bijdrage tot de uitstraling van de Vlaamse filmindustrie in het buitenland
1968 Dr. Oscar-Jan De Gruyter Juweel voor voordracht en welsprekendheid, uitgereikt door rederijkerskamer De Melomanen, Gent

Geboren op 9 juni 1949 te Reet, Antwerpen.

Studies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen, afdeling toneel. Afgestudeerd in 1971 met grote onderscheiding.
Volgde in Amsterdam in 1987 een workshop bij Delia Salvi (Actors Studio L.A.).