Herbert Flack als SALIERI in AMADEUS

December 1791, Oostenrijk. De bloemen op de doodskist van Wolfgang Amadeus Mozart zijn amper verwelkt of in de Weense koffiehuizen gonst het al van de geruchten. De beminde componist zou zijn vergiftigd.

Vrij snel zijn de boze tongen erin geslaagd hun held nog meer glans te geven door alle verdenkingen te richten op Antonio Salieri. Deze tijdgenoot van Mozart was hofcomponist en zou uit jaloezie gehandeld hebben. Het gerucht is hardnekkig genoeg om Salieri te overleven en uit te groeien tot een van de grootste mythen uit de wereld van de muziek.

Enige tijd na zijn vorige theateravonturen (‘Vrouwen’ en ‘Wat van de Nacht wordt Verwacht’) stelde producent van de Musichall Group, Geert Allaert Herbert voor om naar aanleiding van het Mozart jaar 2006 terug te keren naar het grote plateau van de Stadsschouwburg, waar hij van ’80 tot ’93 als lid van het K.N.S. gezelschap, prachtige theaterproducties gespeeld had. Hij zou hofcomponist Antonio Salieri worden in dat intrigerende toneelstuk van Peter Schäffer over Mozart : “AMADEUS” ! of ‘De strijd om het talent’. Bruno Van Heystraeten regisseerde en Herbert kreeg geweldige tegenspelers met o.m. Aron Wade als Mozart (een fijn weerzien van Aron met zijn vroegere lesgever Herbert) en Mieke Laureys als Constanze. Bovendien werd Herbert ook omringd door een 23-koppig live orkest.

Men had nooit verwacht dat een productiehuis zo’n groots opgezette onderneming zou realiseren. Het publiek kwam en genoot en toonde iedere voorstelling zijn waardering met staande ovaties.

De productie werd in 2007 hernomen in Antwerpen en Gent en reisde ook nog naar Hasselt, zodat uiteindelijk meer dan 40.000 mensen deze succesvoorstelling in het geheugen hebben.