Aspe

Dit is een bijzonder en fijn verhaal! Alles begint in 2002 wanneer ik casting ga doen bij het productiekantoor TV Skyline. Ik ga binnen als Jean-Pierre, de antiquair in “Thuis” en stap buiten als Pieter Van In, hoofdinspecteur in “Aspe”.

Ik had 5 fantastische jaren beleefd bij “Thuis” met een heel plezante ploeg, interessante verhaallijnen met strijdende dames en blinde dochters, ongedwongen speelplezier en veel fans. Ik kreeg echter een telefoontje van wijlen producent Peter Simons en o.m. Pieter Aspe, de auteur zelve, was ervan overtuigd dat ik Van In was. Plots was het tijd om niet meer naar Leuven te rijden, maar koers te zetten naar Brugge. Geen charmante gentleman meer, maar een gedreven en non-conformistische politieman die echter ook wel een klein hartje heeft. Het wordt een ambitieuze start want er zullen 10 boeken verfilmd worden van Pieter Aspe en dit moet gebeuren op 10 maanden tijd. Dat betekende weinig draaidagen per aflevering, keihard werken, ons bekwamen in politietechnieken en wat aan fitness doen. Duvel drinken daarentegen, was geen opgave en moest niet geoefend worden! Pieter Aspe is dan reeds maar ook nu nog, Vlaanderens meest gelezen misdaadauteur. Hij was terecht zeer trots dat zijn werk nu verfilmd werd, amper 7 jaar na zijn debuut in 1995 met "Het Vierkant van de Wraak", waarin meteen het succesvolle speurdersduo Van In-Versavel gelanceerd werd en Brugge fungeert als schitterend decor.

VTM tekent voor de prestigieuze reeks en geeft de productie in handen van TV Skyline, die het jaar daarvoor bekroond werden voor "Stille Waters" op TV1. Pieter Aspe was meteen uitermate enthousiast over de hoofdcast. Pieter Van In, hoofdinspecteur bij de Lokale Opsporingsdienst van de Brugse Stadspolitie. Hij heeft het hart op de juiste plaats en kiest altijd voor het slachtoffer. Hij vecht tegen de hypocriete notabelen van zijn stad en weigert toe te treden tot het establishment. Pieter Aspe over Herbert : Hij staat er. Hij IS Pieter Van In. Lucas Van den Eynde is inspecteur Guido Versavel. Hij vormt reeds geruime tijd een hecht duo met Van In en hun vriendschap is zeer groot. Francesca Vanthielen is substituut Hannelore Martens, die zeer spoedig verliefd wordt op de ruwe Pieter Van In, maar hierdoor haar positie als zijn superieur niet laat beïnvloeden. En wat een feest werd het ! Francesca Vanthielen speelt Hannelore Martens, een elegantere onderzoeksrechter bestaat niet - Lucas Van den Eynde wordt mijn grote kompaan Guido Versavel met snor en al – Michel Van Dousselaere speelt commissaris De Kee met wie ik het prima kan vinden en Maaike Cafmeyer wordt Carine Neels, voor wie ik meteen boontje heb.

De eerste uitzending kende een spannende première op groot scherm in thuishaven Brugge. De kop was er af en de reeks werd een knaller. Vermits schoorvoetend voor het eerst in HD (High Definition) gedraaid werd, projecteerde de Kinepolis groep enkele dagen voor de televisie-uitzending, telkens de aflevering op groot scherm in een aantal bioscopen, waaronder Antwerpen. Dat was een aparte en zeer gesmaakte belevenis. Er ontstaat een klein oponthoud met de beslissing om “Aspe” verder te zetten want Pieter Aspe heeft nog geen volgende 10 boeken klaar. Vanaf dan stapt men over op enkele getalenteerde scenaristen onder de kundige leiding van Paul Piedfort en wordt het startschot gegeven voor “Aspe 2”. Alle geesteskinderen zijn er uiteraard wel weer bij, net als de schare topacteurs die hen ook al in de eerste reeks gestalte geven. En Brugge oogt mooier en filmischer dan ooit tevoren.

Tegelijkertijd lijkt Brugge ook wel de meest misdadige stad van Vlaanderen en omstreken want wat daar allemaal gebeurt, tart alle verbeelding. Verdwijningen, moorden, gijzelingen, passionele drama’s en nog veel meer komt aan bod. Maar de slechterik wordt altijd gepakt en Van In en zijn team weten alles in goede banen te leiden. Ook in de privésfeer gebeurt er heel wat want na vele verwikkelingen, trouwen Van In en Hannelore en na nog meer verwikkelingen worden zij de trotse ouders van een tweeling, Simon en Sarah. Versavel staat ook op het punt van te trouwen als zijn geliefde Frank bij een gijzeling om het leven komt. Carine Neels daarentegen heeft haar beste pijlen afgeschoten op Van In, maar begrijpt uiteindelijk wel dat hij voor haar rivale Hannelore kiest. Commissaris De Kee bekijkt het allemaal, sakkert geregeld op zijn hoofdinspecteur maar beschouwt zijn hele dienst ook wel een beetje als familie.

Ik heb op die 8 jaar al wel vele kinderen gehad want de tweeling als baby groeide niet zo snel op als de opeenvolgende series, dus zijn er nog enkele anderen Simon en Sarah geworden en zijn we nu reeds 3 jaar een gezin met Michiel en Gemma. Ik heb inmiddels ook afscheid moeten nemen van Lucas, Francesca en Maaike en in mindere mate van Mathias omdat die zijn acteurshoedje heeft ingeruild voor het regisseurshoedje. Dat was niet makkelijk en ik heb daar toch telkens enige tijd over gedaan om dat te verwerken. Na toch 4 of 7 à 8 jaar, telkens gedurende 8 maanden intens samen te werken en ook buiten de set samen te eten en in hetzelfde hotel verblijven, miste ik hen vreselijk. Er is zo veel lief en leed gedeeld!

Maar gelukkig bleef Van In niet verweesd achter en deden andere collega’s met zwier hun intrede. Met Ludo Hoogmartens, Adriaan Van den Hoof en sinds kort Hilde De Baerdemaeker en Greet Rouffaer zijn we weer een hecht team die Brugge vrijwaren van misdaden. Er wordt ernstig gewerkt, maar er wordt ook weer veel gelachen en plezier gemaakt. Ook bij de crewleden was het soms een drukte van komen en gaan, maar altijd is het een toffe bende waar je kan op rekenen. Vele jonge mensen ook bij wie ik steeds te rade kan als er weer eens iets niet lukt met mijn nieuwe telefoon of zo …. Tine/a, Tinneke, Stephen, Wout, Joris, Vincent, Hanne, Reinout, Frank, Joshua, Charlotte, Dieter, Luk/c, Tommy, Gert, Tania, Hans, Jim, Alain, Elke, Gieljan, Gert-Jan, Emilie, Caroline, Stephanie, Tim, Tom(men), Ruben(s), Tijs, Liza, Kris, Jeroen, Ben, Kaatje, Emma, Franky, Lesley, Bert, Cindy, Yveline, Stijn, Jelle, Robbe en nog véél meer namen van allemaal fijne mensen met wie werken een plezier is.

Ook de cameramannen Lou Berghmans en Michel Van Laer zijn 2 krakken voor wie ik opperste bewondering heb want wat die mannen kunnen met licht en een lens, dat is om “u” tegen te zeggen. Ook de verschillende regisseurs met o.m. Frank, Kurt, Mathias, Eric, ben ik allen dankbaar omdat zij “Aspe” onder hun hoede en kunnen hebben genomen. Zij sturen de serie mee aan en we zijn dan ook altijd met z’n allen blij en tevreden dat het publiek ons blijft lusten.

Last but not least denk ik hierbij ook aan de vele getalenteerde gastacteurs die beslist bijdragen tot het succes van de serie en ons altijd met knappe, ontroerende, grappige en onthutsende scènes verrassen.

Inmiddels zal “Aspe 7” dezer dagen uitgezonden worden en zijn wij klaar met “den 8” en het was … HEERLIJK !

 

Lijst van afleveringen

zie wikipedia.org

 

Aankoop DVD's

bol.com | Aspe - Box 1 Deel 1 t/m 5

bol.com | Aspe - Box 1 Aflevering 6 t/m 10

TV serie DVD - Aspe 2 Afl. 1 t/m 13 (6 DVD)

bol.com | Aspe - Seizoen 3

bol.com | Aspe seizoen 4

bol.com | Aspe - Seizoen 5

bol.com | Aspe - Seizoen 6

bol.com | Aspe - Seizoen 7

Ga verder naar: